Nové rozvody vody a odpadů v domě

Estimated read time 2 min read


Stali jste se vlastníkem rodinného domu, a nejedná se o novostavbu, ale o starší objekt? A doposud o něm mnoho nevíte, jen tolik, že je v pořádku po stavební stránce a přivolaný statik na něm neshledal žádný závažný problém? Pak se tedy můžete pustit do další prohlídky technických vymožeností a stavebních konstrukcí a pozornost byste kromě elektroinstalace a topení měli zaměřit i na rozvody vody a odpadů. Ve starých domech bývají tyto systémy v původním stavu, to znamená, že například objekt postavený v padesátých letech dvacátého století bude mít ve svých útrobách pod omítkou ukryté ještě staré ocelové trubky, a někde se setkáte ještě s trubkami olověnými. Těch olověných se musíte zbavit co nejdříve a ty ocelové již také mohou vykazovat problém, jako je koroze, nebo na vnitřních stěnách trubek usazeniny minerálních iontů s převahou vápníku.

instalatérské rozvody

S odpadovým potrubím to v těchto objektech také nebývá žádná sláva, může být prorostlé řasami, bakteriálním slizem a novodurové trubky mohou být již popraskané. Když už se mění vodovodní rozvody, měly by se vyměnit i ty odpadové. Nové rozvody vody a odpadů se dnes instalují v plastu, používá se na to buď systém z PVC, anebo z polypropylenu.

vodovodní baterie

Instalatéři vám rozvedou vodu i odpady ve všech částech objektu dle potřeby, měli byste si tedy již předem rozmyslet, kde chcete, aby byly sprchové kouty, rohové či rovné vany, umyvadla a kuchyňské dřezy. K vodovodním trubkám se pak připojí pákové baterie a budete mít dům po této stránce kompletně zabezpečený. Rozvody vody lze provádět i v exteriéru, například v místech, kde chcete mít umístěný bazén a zahradní jezírko s fontánou, a také přívod vody k zahradní hadici pro připojení solární sprchy nebo koncovky pro zalévání okrasných a užitkových rostlin. A pokud chcete rekonstruovat i topení, instalatéři jsou také topenáři.

You May Also Like

More From Author